Etterbehandling
God etterbehandling er viktig for at det ikke skal bli infeksjon eller at tatoveringen ikke mister fargen. Det finnes mange forskjellige anbefalinger for hvordan du skal stelle tatoveringen, beskrevet under er den metoden vi synes er best. Det viktigste er at du steller med god hygiene og ikke utsetter tatoveringen for bakterier.
Second skin/Tegaderm: Tegaderm kan sitte på inntil 7 dager og er et medisinsk plaster som puster. Vanligvis vil den begynne å løsne etter 3-5 dager. Vær forsiktig når du tar den av, ikke røsk den av.
Plastfolie med teip: La plastikken sitte på i 3-4 timer. Fjern forsiktig. Du kan sette på ny plastikkfolie hvis du ønsker å beskytte tatoveringen videre, men ikke la plastikken sitte på for mange timer av gangen. Det blir varmt under plastikken og det skaper bakterier. Bruk sunn fornuft de første dagene og ikke utsett tatoveringen for smittefare. Er tatoveringen fuktig før du legger deg, kan du dekke tatoveringen med plastfolie slik at den ikke sette seg fast i sengetøy.
Sprayplaster: Dette kan kun brukes på en tatovering med streker eller prikker. La den være på til den går bort av seg selv, eller vask den av med varmt vann. Rulle den av. Ikke gni eller skrubb!
Etter at du har tatt bort plasten kan du vaske bort blod, vaselin, lymfevæske og såperester med lunkent vann og parfymefri såpe, for eksempel Dr. Greves, Lactacyd, Asan o.l. Grønnsåpe for hud går også bra å bruke. Etter at du har vasket tatoveringen ren; tørk den forsiktig med et rent og mykt håndkle, ikke gni. Smør tatoveringen med et tynt lag med Helosan, Bepanthen eller annen krem egnet for tatovering. Ikke bruk for mye krem, da risikerer du å få små kviser og utslett. Gjenta vasking og smøring minst 2 ganger og maks 4 ganger daglig fordelt utover dagen. Når tatoveringen er grodd kan du redusere smøringen ned til en gang om dagen til all flassing er borte. Det vil ta ca 3 måneder før huden er tilbake til det normale.
Unngå trange klær, skarpe sømmer og klær som loer. Unngå skitne klær, håndklær, sengetøy og offentlig dusj som har masse bakterier.
Ha alltid rene hender når du steller tatoveringen. Ikke la andre ta på eller gni på tatoveringen din. Tatoveringen er et åpent sår og er lett tilgjengelig for bakterier.
Etter to-tre dager vil det danne seg en skorpe på tatoveringen. Ikke pirk eller plukk på skorpen, tatoveringen kan da miste fargen og få arr. Skorpen skal falle av av seg selv. Hold deg unna sol, solarium, badekar(dusje går bra), svømmebasseng, bading i åpent vann og andre smittekilder de neste 14 dagene. Når du dusjer; pass på at du skyller bort sjampo og såperester fra tatoveringen og ikke dusj for lenge Hold deg unna trening og hardt fysisk arbeid de første 48 timene.
Tatoveringer gror i forskjellig tempo avhengig av hudtype og plassering på kroppen. Det kan ta lengre tid og kortere tid; ha tålmodighet. De første 2-3 dagene er den et åpent sår, så kommer det ca en uke med skorpe for så til å gå over til flass.
Kløing er normalt når den gror, men pass på å ikke klø på skorpen.
Normalt vil tatoveringen være sår og varm de første dagene.
Litt lymfevæske er normalt de første dagene, det samme er en lett hevelse og rødhet. Har du blitt tatovert i mange timer kan du oppleve å få feber og frysninger, dette vil gå over i løpet av kort tid.
Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har fått en infeksjon. Tatoveringen vil da bli rød i kantene, smertefull og få en tykk skorpe som tar lang tid før den løsner. Allergi kan ligne infeksjon, men du vil i tillegg få en intens kløe, rødhet og utslett over hele kroppen, men i hovedsak i og rundt tatoveringen. Man kan også få allergisk reaksjon på kremer eller teip man bruker.
Får du høy feber, langvarig feber og forkjølelseslignende symptomer (over 2 døgn) eller røde linjer i huden som går ut fra tatovering, bør du ta kontakt med lege snarest.
Du får gratis touch-up innen ett år på din tatovering, men huden må være helt grodd før vi kan gå over eller så er det risiko for at du får arrdannelse.